Grunderna i överlevnad

När man vistas i skog och mark är det av yttersta vikt att besitta som minimum en grundläggande kunskap och förståelse för överlevnad. En överlevnadsituation kan i många fall även beskrivas som en nödsituation. Något oplanerat har inträffat under turen som drastiskt har förändrat förhållandena för äventyret. Det kan till exempel bero på plötsliga väderomslag, brister i planering, utrustning eller akut skada/sjukdom.
 
För att minimera riskerna för att en nödsituation ska uppstå är det mycket viktigt att noggrant ta reda på information och planera sin tur innan man åker iväg. Planering och förberedande är ingen garanti för att det inte ska uppstå en nödsituation under turen, men om man har förberett sig väl har man större chans att klara sig helskinnad tillbaka till civilisation, om en nödsituation skulle uppstå. 
 
Om det uppstår en nödsituation finns det många saker att tänka på, och även mycket som man kan förbereda innan avfärd. Det är bra om man har erfarenhet från till exempel överlevnadsövningar, och har förberett sig på vad man ska göra i en nödsituation. Oavsett vilken miljö man befinner sig i kan man hamna i nödsituation, och alla olika miljöer har olika egenskaper.
 
Här under kategorin överlevnad kommer jag att beskriva olika överlevnadscenarion, teorier för överlevnad och materiel som är av essentiella för överlevnad. Ett av dessa är ett överlevnadskit/nödask, som jag kommer beskriva i nästa inlägg. 
 
 
Överlevnad | |
Upp