Månadens fågel januari: Talltita

 
Talltita(Parus montanus) är januari månads fågel. Jag såg den första gången vid mina föräldrars fågelbord den 2 januari, och det var den första nya arten som tog sig in på listan i januari. 
 
Talltitan tillhör familjen mesfåglar, tillsammans med bland annat Talgoxe, Svartmes och Tofsmes. 

Fågeln är vanlig i tempererade och subarktiska delar av Europa och norra Asien, och är mer specialiserad på barrträd än sin nära släkting Entitan, varför den häckar mycket längre norrut. I sverige är det en av de mest utbredda mesarna. 
Det var speciellt roligt att få se denna fågel under mitt korta besök hos mina föräldrar över julhelgen eftersom den är mycket sällsynt i Skåne och på Gotland. 
 
Utseende:
Talltitan är runt 12 cm låpng och väger mellan 8-14 gram. Den kan vara mycket svår att skilja från andra mesar, men speciellt Entita. 
Den har en gråbrun rygg, matsvart hjässa och gråvit buk, men känns speciellt igen på de vita armpennskanterna och den vita kinden.
De bästa sätten att skilja mellan Talltita & Entita är två färgen på hjässan och armpennskanterna men framförallt lätena, som är helt olika. 
 
Häckning: 
Fågeln är en utpräglad hålbyggare och häckar gärna i holkar. Kullstorleken omfattar oftast 7-9 ägg, som hos de flesta mesar, men detta kan variera. Äggen känns igen på de rödaktiga prickarna. Honan ruvar efter äggläggningen ungefär 14 dygn.
 
Föda:
Framförallt insekter och övriga smådjur. Under vinterhalvåret frön, bär och talg.
 
Källor: 
www.sofnet.org
Svenska fåglar, Lars Imby
Foto: Wikipedia
Fåglar | | Kommentera
Upp