Månadens fågel Juni: Skärfläcka

 
Skärfläcka(Recurvirostra avosetta) är en fågel inom ordningen vadarfåglar och familjen styltlöpare och skärfläckor.
Jag såg den för första gången den 1 juni när den gick runt i vattenbrynet i Bunkeflo strandängar. 
 
Utbredningsområde:
I Sverige sträcker sig utbredningsområdet längs med Skånes kust, Blekinge, Halland och Gotland. I Sverige finns idag melan 1200-1500 par Skärfläckor. 
Häckning sker i Europa samt Afrika och Asien längs med öppna och flacka havskuster eller havsvikar. Normalt mycket vaksam på sina omgivningar. 
Övervintringslokaler är från sydvästra Europa till Medelhavet och i Västafrika, och fågeln återkommer till Sverige i Mars. 
 
 
 
Utseende:
Vit dräkt med svarta inslag, smal svart uppåtböjd näbb och långa ljusblå ben. Vuxna hannar har alltid en svart teckning på huvudet och en något mindre böjd men längre näbb jämfört med honan. Vuxna honor har förutom en kortare och mer böjd näbb en något suddigare teckning på huvudet som vissa gånger kan framstå lite brunaktig. 
Skärfläckan har även simhud mellan tårna. 
 
Storlek: 42-46 cm långa med ett vingspann på67-77 cm. 
 
Föda: 
Typiskt insekter och små kräftdjur som fångas genom att den uppåtböjda näbben, lätt öppnad förs fram och tillbaka i sidled i vatten eller botten. Bytena upptäcks med hjälp av känseln. Kan även plocka föda från stranden. 
 
Sveriges ornitologiska förening uppmärksammande nyligen på sin hemsida häckningsframgångarna för skärfläckan på Falsterbonäset, läs mer på:
http://www.sofnet.org/sof/nyheter/2015/sotchock-i-skanor/
 
 
Källor: 
www.sofnet.org
Fågelguiden, Lars Svensson
Svenska fåglar, Lars Imby
Foto: Wikipedia commons
 
 
 
Fåglar | |
Upp